BLOGas.lt
Pigūs skrydžiai
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Trapūs sviestiniai sausainiai

Na, taip, žinau, užplaukė skanumynų periodas. :) Bet kaip kitaip pasidžiaugti, kai Lietuvoje tokios nuotaikos ir toks metų laikas?  Tad raitomės rankoves ir pirmyn į virtuvę!

Reiks:

  • 200 g sviesto arba margarino kepiniams (jokių tepių riebalų mišinių!)
  • ~ 350 g miltų
  • žiupsnelis druskos
  • 2 kiaušiniai
  • 150 g cukraus pudros
  • šaukštelis vanilinio cukraus
  • citrinos žievelės

Šaltą sviestą sutarkuojame burokine tarka vidury stalo.

Aplink rateliu paskleidžiame miltus. Pabarstome druska.

Miltus verčiame ant sviesto ir lengvai apminkome. Suformuojame kažką panašaus į šuliniuką. Visai smagu taip žaisti, pabandykite.

Įmušamas 1 kiaušinis.

Vėl minkome. Čia nemaloniausia dalis, kai tešla limpa prie rankų. Bet daug darbuotis nereikia, maždaug apminkius, dedame cukraus pudrą. (Iš esmės sueitų ir cukrus, bet tada jį pirmiau reiktų gerai ir puriai ištrinti su sviestu. Ko aš nemėgstu daryti. O jei dabar bertumėte cukrų, jis, spėju, linktų grūdeliais. O tai blogai, mes to nenorim.) Ten pat keliauja vanilinis cukrus bei citrinos žievelė.

Viskas galutinai suminkoma. Jei trūksta miltų, galite drąsiai pridėti, kol tešla nebelips prie rankų.

Įvyniojame į maistinę plėvelę ir - į šaldytuvą, bent valandai. BŪTINAI! Girdėjote? Iš tiesų, tešlą šaldytuve galima laikyti 2-3 paras. Aš laikiau porą valandų. (Hmm, atrodo, kaip supakuotos smegenys.)

Įjungti orkaitę apie 180 - 200 laipsnių. Išėmus tešlą  - iškočioti. Ne visai plonai, gal 3-4 mm storio. Patepti plaktu kiaušiniu ir pabarstyti cukrumi.

Dabar galite leisti pasireikšti savo kūrybiškumui. Formuoti įvairius sausainius, išpjaustinėti, spausti formelėmis. Aš pirmiausia išbandžiau seniai pirktą, bet vis nepanaudotą įrankį.

Po to dar pažaidžiau ir su formele.

Gavosi labai gražiai. Beje, kepame apie 10 min., aš kepiau  apie 8 min.

Myliu tokius vakarus su šviežiais šiltais sausainiais ir kvepiančiu puodeliu vaisinės persikų arbatos. Mmm :)

Patiko (118)

Rodyk draugams

komentarai (45) | “Trapūs sviestiniai sausainiai”

  1.   rima rašo:

    man tokie sausainai labai patinka ,o ir darbo nera tiek jau daug.

  2.   rima rašo:

    skanu!

  3.   Kristinooshke rašo:

    Ir svarbiausia, kad jų vartojimo laikas daug ilgesnis nei pyragų, bandelių ar keksų.

  4.   julė rašo:

    klausimas - o kodėl margarinas tinka, o TRM - ne? juk tiek vienas, tiek kitas - ne sviestas.

  5.   Kristinooshke rašo:

    Idealiausia ir reiktų sviesto, antru atveju vartojame margariną kepiniams, nes jis tam ir skirtas. Skoniu ir funkcija labai panašus į sviestą. Žinau, kad yra ir daugiau priežasčių, bet nesu šios srities profesionalė, todėl man sunku normaliai pagrįsti, kodėl.

  6.   Evelina rašo:

    Labai geras receptas. Paprastas ir lengvas. Šiandiena Savuosius pradžiuginsiu. Vis ne iš vitrinų nupirktas. Savo rankomis gaminta viskas ženkliai gardžiau. :)

  7.   edita rašo:

    skanus sausainiukai niam.. niam..!

  8.   vita rašo:

    reiks pabandyti tikiusi paviks ir man iskepti skanius ,bei tokius pat grazius.:)

  9.   Ingrida rašo:

    Pavyko puikiai, tik antrakart kepdama nebarstysiu cukraus ant virsaus ir taip saldu ;) Dar nuo saves pridejau aguonu ant virsaus - tiko. Citrinos zieveles neturejau, dejau apelsino zievele, buvo skanu, bet su citrinos zievel turbut skaniau :)

  10.   Kristinooshke rašo:

    Svarbiausia eksperimentuoti, nebandant nesužinosi, kas skaniau :)

  11.   Vilija rašo:

    …..nuostabiai skanus sausainiai!!!! paprasti-greiti ir laaabai aiskus!!as tik sia tesla pacioj pabaigoj padalinau i 4 dalis …i 1 idejau kakavospora sauksteliu…2-zemes riesutu,3-migdolu riesutu …i 4 -nieko….aptepiau kiausiniu i kuri truputi cukraus idejau…cukrumi nebarsciau…
    mmmm skanumelis….

  12.   Kristinooshke rašo:

    Na ką, tikras restoranas namie. Galima pasirinkti sausainių kaip iš meniu :)

  13.   Renata rašo:

    labai skanus

  14.   Edita rašo:

    O kam ta sviesta tarkuoti? Vakar kepiau, mikrobangej istirpinau ir tiek :)

  15.   Mademoiselle Igla rašo:

    Labai skanūs ir paprastai pagaminami sausainiai, ačiū už receptą :)

  16.   Receptai rašo:

    Aš irgi katik kepiau šiuos sausainius, išties skanu :)

  17.   Milda rašo:

    Ačiū Kristinai, šiandien antrą kartą kepsiu šituos gardumėlius. :)

  18.   Sonata rašo:

    labai lengva ir net malonu juos gaminti:)labai patinka vaikams:)as dar dedu cinamono ir iskocioju tesla ploniau…gaunasi itin traskus…yam yam!

  19.   J.G. rašo:

    Jau manoji tešlikė šaldytuve ilsisi - vakare kepsiu, niam-niam :))
    Labai patiko receptas, nes nedaug darbo, net pati nesitikėjau, kad taip greitai viskas gaunasi su sausainiais. Jokių sausainių namuose dar nesu kepusi, nes dar nuo vaikystės matydavau, kaip mama dar mums, vaikams, kepdavo ir minkydavo iki numirimo. Kai išsikepsiu, parašysiu, kaip viskas gavosi :))

  20.   Kristinooshke rašo:

    Lauksim įspūdžių :)

  21.   J.G. rašo:

    Niamu- niamu, visuotinis apsivalgymas - ryte super bus prie arbatos. Jau vieną blėtutę išėmiau, kepa paskutinioji, o jau kvepai visi namai :)) LABAI GERAS RECEPTAS :)) Saldu, gardu, žodžiu, nėr ko laukt reikia kept ir kept ;)

  22.   J.G. rašo:

    Galvojau, kad turėtų išeiti labai skaniai, bet, kad taip gerai tai tikrai nesitikėjau :)) 100 proc. laiminga!!

  23.   Kristinooshke rašo:

    Malonu :)
    Rekomenduoju šituos, man jie dar skanesni:

    http://kristinooshke.blogas.lt/sausainiukai-su-baltojo-sokolado-gabaliukais-4.html

  24.   ingulis rašo:

    labai skanus sausainiai.as tik dejau vietoj citrinos juodo sokolado.labai sauniai isejo

  25.   PUCA rašo:

    Ir nereikia jokių kepimo miltelių?

  26.   Kristinooshke rašo:

    Siame recepte nereikia.

  27.   anonimas rašo:

    dar nezinau ar skanus, siandien kepu :D

  28.   ReTa rašo:

    Superiniai ! Patiko net mano isrankiajam vyrui ir lengva su vaikais gaminti. Sunus padejo isspausti formeles. Aciu, uz toki paprasta ir skanu recepta.

  29.   Liuxksas rašo:

    Aciu!! Sie sausainiai gali buti nuostabus padekos simbolis!!!!

  30.   yaya rašo:

    o jei deti aguonas i pacia tesla tai kada jas reiktu deti ir ar tiktu?

  31.   Kristinooshke rašo:

    Reiktu deti beminkant tesla. Jei aguonos patinka, yra toks noras, vadinasi ir tiktu.

  32.   Ilona rašo:

    Aciu uz receptuka,susimaniau issikepti sviestiniu sausainuku ir jie gavosi nuostabaus skonio.

  33.   Elze rašo:

    is kur gavot ta padekla ant stalo, man irgi tokio labai reikia, gaila stalvirsi pjaustyt

  34.   Kristinooshke rašo:

    Cia tiesiog plevele uzklijuota ant sovietinio stalo.

  35.   Dalmaria rašo:

    Dėkui už paprastą receptuką. Niekad nekepiau sausainių tik pyragus. Reikės pabandyti pagal Tavo receptą.

  36.   rima rašo:

    as pvz. dedu dar grietines,geriau issikelia ir labai skanus,pabandykite!

  37.   Asta rašo:

    Paprasti,taciau nepaprastai skanus sausainiai:)

    [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

  38.   mopse rašo:

    as nesuprantu man tesla visiskai nesulipo?! :( bet tesla pokolkas ilsisi saldytuve

  39.   Kristinooshke rašo:

    Keista. Tikiuosi viskas bus ok.

  40.   Dalia rašo:

    Super receptas. As visus ingredientus sumeciau i virtuvini kombaina su peiliu, tai tesla padare per 2 min. Siulau pabandyti - jokio minkymo!

  41.   amelija rašo:

    kepsiu ir as juos, jau tesla saldytuve:). beliko islaukt valandele;)

  42.   BestAndWorstOfGermany rašo:

    Visai nieko sausainiai, šeimynai patiko, ačiū

  43.   Akvilė rašo:

    Labai skanus. Pabandyk ir tu!

  44.   ramune rašo:

    Noreciau pareplikuoti i parsyma “visus ingredientus sumeciau i virtuvini kombaina su peiliu, tai tesla padare per 2 min”. tai tas pats kas kotletus, garnyra ir sriuba sudet i viena lekste ir valgyt, juk skrandi vistiek susimaisys..
    pabandziau siuos sausainiukus, patiko, bet kazko truko iki toulumo, tai sekanciu kepimu kiek pakeiciau technologija :)
    As vietoj pudros dejau ruda cukru ir gerai issukau su sviestu (gan ilgas procesas jei rankom, bet vertas tu pastangu), tada vienas didelis kaiusinio trinys, miltai (miltus prasijojau pries dedama), tesla palikau siek tiek lipnia prie ranku, tada padalinau susukau i maistine plevele, suformuodama “desra”. gerai atsaldzius, pjausciau 5-7mm grezineliais. kepiau apie 170 laipsniu orkaitej, 18-20 min.. va sitie tai gavosi nepakartojami.. tiesiog tirpstantys burnoj (tikraja ta zodzio prasme)

  45.   Aliona rašo:

    Aciu uz recepta! Tik gal galite paaiskinti, kam tesla reikia deti i saldytuva?

Rašyk komentarą