BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Croissants, krosantai, kruasanai arba tiesiog raguoliai. I dalis

Pastaruoju metu labai užsinorėjau krusantų. Taip ir stovi jų paveikslėlis mano mintyse: saulėtas rytas, kavos puodelis ir skanutėlis, traškutėlis ir šviežutėlis krusantas. Mmmm. Taigi pradėjau dairytis, kaip juos pasigaminti. Parduotuvėje jie tokia brangūs, o su vienu neverta nei prasidėti. O dar dažnai jau būna padžiūvę. Taigi, visa tai sumotyvavo mane imtis šio ilgo eksperimento. Krusantus dariau pirmą kartą ir pateikiu nepagražintą versiją.

Po ilgo svarstymo, nusprendžiau remtis šiuo receptu: http://www.videojug.com/film/how-to-make-croissants Patarčiau, prieš pradedant, pažiūrėti filmuką apie šių raguolių gaminimą. Beje, pasigaminti juos nėra brangu, bet reikia įdėti darbo.

Jums reikia:

500 g miltų + papildomai pabarstymams

15 g sausų mielių arba 50 gramų šviežių (mano skaičiavimais, 7 g sausų mielių atitinka 25 g šviežių)

90 g cukraus

15 g druskos (kadangi neturiu svarstyklių, tai vėl kliaujuosi lentelėmis: arbatinis šaukštelis druskos yra apie 10 g)

300 ml šilto pieno

340 kambario temperatūros sviesto

1 kiaušinis, išplaktas su 2 šaukštais vandens

Mieles sudėti į pašildytą pieną, bet nekarštą.

Kadangi mielės myli cukrų, tai jį ir supilame. Tačiau nebandykite kartu dėti druskos.

Viską gerai išmaišyti, kad mielės ir cukrus ištirptų. Tada suberti miltus ir ant viršaus druską.

Gerai išminkome. Tešla dar limpa prie rankų. Bet taip ir turi būti. Neskubėkite pridėti miltų. Juos pridėsite antrame minkyme. Laikykitės proporcijų. Jei labai limpa, pasibarstykite rankas ar stalo paviršių. Tiek, kiek būtinai reikia. Tešla turi būti drėgnoka.

Pamiltuojame dubenį ir tešlos viršų, ir paliekame iškilti. Apie 2h.

Per tą laiką pasiruošiame sviestą. Atsiplėškite lakštą maistinės plevelės ir ant jos sudėkite  kambario temperatūros sviestą (arba margariną kepiniams).

Uždėkite antrą plėvelės lakštą ant viršaus. Ir delnais sviestą sumaigykite stengdamiesi suformuoti keturkampį. Galite palyginti su kočėlu. Dėkite į šaldytuvą, kad sušaltų.

Pasiimame iškilusią tešlą.

Krumpliais minkydami iš jos išleidžiame orą.

Tada perminkome, vis pasibarstydami paviršių, kiek reikia. Ir iškočiojame keturkampį.

Pasiimame atšaldytą sviestą ir pasimatuojame, ar jis gerai telpa ant tešlos.

Iš tikrųjų, tai jos nebūtina taip plonai iškočioti. Dabar reiks tešlą sluoksniuoti, todėl storis ne taip svarbu. Ir žiūrėkite, kad ant tešlos nebūtų daug miltų. Tai blogina tešlos sukibimą. Taigi, aš galop nusprendžiau savo sviestą sulenkti perpus. Sviestas turi būti įdėtas į tešlą būtent taip, kaip pavaizduota nuotraukose.

Sviestas turi užimti maždaug trečdalį tešlos ploto. Užlenkiame vieną galą, tada kitą. Kad sviestas būtų visas apglėbtas.

Manau, kad aš kiek per plonai iškočiojau tešlą, užtat tas sviesto įdėjimas neišėjo toks tobulas, kaip video reportaže ar kokiose kulinarijos knygose. Dar užlenkiau iš šonų. Skoniui tai nepakenkė, greičiau, tai jau didesnis nepatogumas pačiam kepėjui.

Dabar tešlą apsukame 90 laipsnių kampu ir iškočiojame. Tai labai svarbu, nes  būtent pasukant ir lankstant formuojami sluoksniai. Sako, kad reikia kočioti tik viena kryptimi, pvz., tik į ilgį. Negalima skersai. Baisiai nepatogu. Beje, tobulomis sąlygomis, tešla neturėtų prakiurti ir sviestas neturėtų išlįsti. Deja, man nesigavo tobulai… :D

Ką gi, surinkau visą sviestą ir sudėjau ant tešlos. Dar supratau, kad negalima leisti sviestui ištižti. Reikia darbuotis sparčiai. Manau, jei būčiau paskubėjusi, sviestas nubūtų taip pasielgęs. Sluoksniuojame tešlos galus sulenkiant vidun.

Tada vėl sulenkiame per vidurį, kaip knygą.

Įvyniojame į maistinę plėvelę ir paliekame bent 30 min šaldytuve. Tai pirmasis iškočiojimas. Iš viso jų turi būti trys.

Antrasis iškočiojimas. Nepamirškite pasukti tešlos 90 laipsnių kampu. T.y, kočiokite tešlą priešinga kryptimi nei sulenkėte. Mano antrasis kartas atrodė daug geriau. Padėjo, kad tešla buvo sušalusi. Nepamirškite nubraukti perteklinius miltus, kad jie nemažintų tešlos sukibimo lenkiant.

Vėl sulankstome į knygutę ir laikome šaltai 30 min.

Trečiasis iškočiojimas: pasukame 90 laipsnių kampu, iškočiojame, nubraukiame miltų perteklių ir vėl sulankstome.

Štai čia jūsų šios dienos darbas ir baigiasi. Įvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir palikite per naktį. Iš tiesų, tokią paruoštą tešlą galite laikyti iki 2 mėn. Su tiek darbo, kartais žmogus ir susimąstai, ar verta pradėti…

Patiko (0)

Rodyk draugams

komentarai (5) | “Croissants, krosantai, kruasanai arba tiesiog raguoliai. I dalis”

  1.   provview rašo:

    Skanumelis :) jei as mokeciau krusantus daryti, tai daryciau ir daryciau :)

  2.   Kristinooshke rašo:

    Galėčiau pamokinti už šampės butelį. Arba už du.

  3.   provview rašo:

    Ar Bosca Aniversary, ar Bosca Verdy? :)

  4.   Napoleono tortas. II dalis rašo:

    [...] Pasibarsčius miltų, man tikrai neprireikė naudoti maistinės plėvelės, kaip patariama recepte. Niekas neprilipo. Bet jei leisite tešlai ištižti, jūsų laukia tokia kančia, kaip manęs, kai dariau krusantus. [...]

  5.   Ema rašo:

    Didelis ačiū už išsamią pamokėlę :)

Rašyk komentarą