BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Citrininis pyragas, kuris nepavyko

Labai norėjosi kažko skanaus. Ir lengvai padaromo. Labai norėjosi. Ir 11h vakaro nepasirodė per vėlu. Kadangi prieš akis maišėsi 3 citrinos, man toptelėjo, kad dar niekada nekepiau citrininio pyrago. O gal ir gerai, kad buvau nekepusi… Bet dabar šaukštai po pietų. Aprašysiu savo nesėkmę. Moralas toks: jei jau vėlus metas, nesugalvokite bandyti naujų receptų. O dar svarbiau, netikėkite internetiniais receptais, ypač be nuotraukų. Nebent jie būtų iš blogo ir žmonių išbandyti. Aš šį receptą susižvejojau iš pyragėlis.lt (ir pasirinkau vien todėl, kad turėjau visus ingredientus. Cha, dabar jau nebeturiu.)

Tešlai:

150 g miltų

100 g sviesto

1 trynys

50 g cukraus

žiupsnelis druskos

Viršui:

2 citrinos

2 kiaušiniai

50 g cukraus

150 g sviesto

Taigi, ingredientų visai nedaug. Raitojamės rankoves.

100 g sviesto susmulkinti peiliu ir sukapoti su 150 g miltų.

Sudėti visa kita: trynį, cukrų, druską.

Greitai suminkome tešlą, suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą.

Kol kas, nėra problemų ir tešlos receptas yra geras. Problema prasidės dabar, antrame etape. Taigi pradedame nuplikydami citrinas, jas nušluostydami ir nutarkuodami žievelę.

Galutinai jas pribaigti, išspaudžiame sultis. Neduokdie, turite kokį įbrėžimą ant rankos…

Kiaušinius ir cukrų išplakti iki putų. Po truputį pilti sultis.

Išplakus supilti žievelę.

Tada ištirpinti sviestą ir atvėsinti, kad nesutrauktų kiaušinių 150 gramų! Ir kur buvo mano smegenys? Kol sviestas vėsta, iškočioti padą. Aš jį suformavau rankomis, nedaug čia darbo. Nežinojau, ar reikia subadyti, todėl subadžiau, dėl visa ko.

Tada supyliau tą nelemtą sviestą.

Ir kai visą masę patalpinau ant paplotėlio, tik tada užėjo bloga nuojauta. Pagalvojau, kaip tiek skysčio sustings ir kas bus. Nusprendžiau tęsti. Kadangi recepte nenurodyta, kokioje temperatūroje kepti, įkaitinau orkaitę iki 180 laipsnių.

Kepti apie 40 min. Jau po 15 min pradėjo kauptis juodi dūmai, o sviestas tekėti per apačią. Ačiū dievui už ventiliatorių.

Kantriai kepiau visas 40 min., nes norėjau pamatyti, kuo viskas baigsis. Rezultatas toks:

Visas pyragas permirkęs, tiesiog šlapias ir varvantis sviestu. Buvau pakankamai drąsi paragauti.

Tiesą pasakius, būtų visai neblogas pyragas, jei ne tas sviestas. Viršus gana rūgštokas, o apačia saldi. Bet viskas visai skaniai susiderintų, jei ne ta smulkmenėlė :). Pyragą ragaujant, negalėjau atsikratyti minčių, kiek vienas kąsnis turi kalorijų, pikdžiugiškai šokinėjančių iš džiaugsmo kaip kokios bakterijos. Turiu užsispyrimo vėl pabandyti tą pyragą, tik be viršutinio sviesto. Parašysiu, kaip gausis. Nekenčiu nesėkmių. O dar laukia klaikus orkaitės valymas…

Ai, tiesa. Puošti reikia citrinos griežinėliais ir cukraus pudra. Neturėjau ūpo…

Patiko (0)

Rodyk draugams

komentarai (4) | “Citrininis pyragas, kuris nepavyko”

  1.   Forelle rašo:

    Užjaučiu, tokio nesėkmės tikrai sugadina nuotaiką. Čia labai panašu į prancūzišką citrinų pyragą (tarte au citron), jeigu pagooglinsi, pamatysi, kad vienur naudoja sviestą įdarui (aišku ne tokiais kiekiais), o kitur deda krakmolą (šis variantas man atrodo geresnis). Sėkmės toliau kepant, nes citrininiai pyragai yra labai skanūs

  2.   Kristinooshke rašo:

    Ačiū, Forelle. Labai malonu sulaukti paramos ir supratimo, jau nekalbant apie patarimus ir padrąsinimus :)

  3.   tinginyste rašo:

    Kepiau šitą pyragą. Kaip ir buvo pasiūlyta, tik be to sviesto viršuje. vis tiek visas jis kažkoks šlapias gavosi. Manau, reikėtų kiek pakepti orkaitėj pagrindą (kokias 10min), o tada ant viršaus supilti antrą sluoksnį ir kepti dar kokias 20-25 minutes, na tol, kol jau gražiai pagels ir visas kita.
    Šeip netgi tas patas paprasčiausias variantas pakankamai skanus, man visai patiko :)

  4.   Kristinooshke rašo:

    Negalvojau, kad kas nors išdrįs kepti pyragą, kuris nepavyko. Giriu už drąsą :) O pati niekaip neprisiruošiu antrą kartą pabandyti…

Rašyk komentarą